Trap Op Wielekes Gent mee in gang

Op Wielekes is een deelsysteem voor kinderfietsen. Je betaalt 1 keer per jaar lidgeld. Zo hebben de kinderen altijd toegang  tot een kwalitatieve kinderfiets op maat. Het systeem is niet alleen goed voor de portemonnee van gezinnen met jonge kinderen. Het verkleint ook onze ecologische voetafdruk. 

Op Wielekes startte 8 jaar geleden in Ledeberg als een proefproject van De Transformisten (voorheen Netwerk Bewust Verbruiken). Ondertussen barst Op Wielekes Ledeberg met meer dan 200 leden uit zijn voegen en gingen ook in 4 andere Gentse wijken Op Wielekes depots open: Gentbrugge, Muide-Meulestede, De Brugse Poort en Sint-Amandsberg. Ook uit andere wijken horen we enthousiaste reacties en vragen. Kinderfietsen delen zit in Gent duidelijk in de lift. 

Maar we dromen van meer. We willen dat elk kind in Gent fietsplezier ontdekt op een kwaliteitsvolle fiets. Op Wielekes maakt veel mogelijk en kan naast delen en circulaire economie ook inzetten op bewegen, leren fietsen, empowerment, fiets-onderhoud en ontmoeting. Hiervoor willen we een versnelling hoger schakelen en met Op Wielekes Gent een nieuwe organisatie of structuur op Gents niveau uit de grond stampen. Zo wordt het makkelijker om nieuwe wijkgerichte  Op Wielekes uit te rollen, vrijwilligers en fietsjes uit te wisselen en andere kinderfiets initiatieven op te zetten zoals fietslessen, workshops fietsherstel,… 

Foto: Dennis Licht

Zin om mee te doen?

We zoeken:

 • Gedreven en geëngageerde Gentenaars met een hart voor Gent, kinderen, de fiets, bewegen, delen en sociale inclusie.
 • Vrijwilligers om mee te draaien in een Gents depot (administratie, herstellers, onthaal, …) (die nodigen we zeker ook uit op de info sessie van 11 mei)
 • Denkers en doeners die vanuit hun expertise en/of enthousiasme ideeën hebben om een Gentse werking uit te bouwen
 • Fietsliefhebbers die hun passie willen delen en netwerk inzetten
 • Lokale trekkers die in hun wijk mogelijkheden zien
 • Strategische visionairen die op Gents niveau een nieuwe organisatie willen vormgeven
 • Communicatie-liefhebbers, geldschieters, dossierschrijvers, businessplanontwikkelaars, common-experten, circulaire ondernemers, …

Iedereen is welkom op deze online kickstart en/ of op de praktische vrijwilligers sessie

Wanneer en wat?

 • Kickstart: Op wielekes Gent in vitesse 26 april om 20u
  We komen online samen om de eerste stappen mogelijk te maken.  Samen met jou bedenken we daar hoe Op Wielekes Gent eruit zou kunnen zien, waarop we vooral moeten inzetten en hoe we dat samen kunnen aanpakken.
 • Praktische sessie: Vrijwilliger in een Op Wielekes depot – 11 mei om 20u
  We vertellen wat vrijwilligerswerk in een Op Wielekes depot inhoudt, welke personen en skills we zoeken. Je ontdekt welke opleiding we bieden en vooral hoe leuk het is om hier je schouders onder te zetten.
  Momenteel zoeken we extra vrijwilligers in Ledeberg (op de Standaertsite, bij de Broederij), Gentbrugge (Moscou, bij Santo), Brugse Poort (Meubelfabriek), Muide – Meulestede (BULB Werkhuis), Muide-Buurtloods, Sint-Amandsberg (Heilig Hart) en andere opstartende wijken.
 • Inschrijven
  Gelieve in te schrijven via deze link. Je krijgt dan nog de juiste online vergader-linken toe gestuurd. En wie weet kunnen we 11 mei al offline bijeenkomen.

Vragen en info

Heb je een probleempje bij de inschrijving of nog een vraag vooraf? 
Mail naar rosalie/at/detransformisten.be 

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close